Kramp; istem dışı ağrılı ve uzun süreli kas kasılması olarak tarif edilebilir. Hemen hemen her iskelet kasında ortaya çıkabilmekle birlikte ayak ve bacak krampları daha yaygın gözlenir. Özellikle el ve bacaklarda oluşan kramplar geceleri daha da sık nüks eder. Geceleri bacaklara kramp girmesi kişide çok sancılı durumlara yaratabileceği gibi uykudan da uyandırabilir. Acı yaygın olabileceği gibi belli bir bölgede de görülebilir. Acının süresi değişkendir ancak bacaklara kramp girmesi durumu bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Hem erkeklerde hem kadınlarda görülen bacak krampları neden olur? Huzursuz bacak sendromu ile karıştırılan gece krampları arasındaki fark nedir?
Hareketsizleşen yaşam tarzının en belirgin özelliği olarak kabul edilen kramplar en çok bacaklarda ve ellerde görülür. Özellikle gece uyurken bacaklara kramp girmesi kişiyi epey bir rahatsız eder. Bunun süresinin ve şiddetinin uzun olması ise durumun tehlikeli olabileceğine işaret eder. Krampların süresinin ve acı dengesinin değişken olması kişiden kişiye göre değişir. Genel olarak bacaklarda baldır bölgesinde görülen kramp bacakların farklı kısımlarında da görülebilir.
Peki gece krampları neden oluşur? Bacaklara neden kramp girer? Huzursuz bacak sendromu ile gece krampları arasındaki farklar nelerdir? İşte ayrıntılar..
GECE KRAMPLARI, HUZURSUZ BACAK SENDROMUNDAN FARKLIDIR
Hem noktürnal bacak krampı hem de huzursuz bacak sendromu (HBS), uyuma saatleri esnasında görülür; ancak aralarındaki tek benzerlik budur. Bacak krampları ile huzursuz bacak sendromu arasında birçok farklılık bulunur:
HBS'de bacağı hareket ettirmek rahatlık sağlarken noktürnal bacak krampında hareket değil, esneme gereklidir.
HBS, ağrı ya da kramp yaratmazken, noktürnal bacak krampı ağrılıdır.
HBS, bacakları hareket ettirme arzusu doğurur; bacak krampı ise genelde hareketi engeller.
GECE GÖRÜLEN BACAK KRAMPLARININ SEBEPLERİ
Noktürnal bacak kramplarının sebebi tam olarak bilinmiyor; ancak potansiyel sebepler ve risk faktörleri şunlar:
Bacak kaslarının aşırı zorlanması
Beton zeminde ayakta durmak ya da çalışmak
Uzun süre boyunca oturmak
Yanlış bir biçimde oturmak
Alkolizm
Kişinin tıbbi durumu da noktürnal bacak kramplarında etkili olabilir. Örneğin;
Hamilelik
Düz tabanlık gibi yapısal bozukluklar
Diyabet gibi endokrin bozukluklar
İdrar söktürücü ilaçlar, statin, beta agonist
Susuz kalma
Parkinson hastalığı
Nöromüsküler hast